Artă populară în România

     Păstrând și continuând tradiții milenare,  poporul  român  a făurit  o artă populară  de  o  impresionantă  originalitate,  bogăție și expresivitate.
     Prezentată  pe  tot   cuprinsul  țării,  creația  artistică  populară este exprimată în armonia proporțiilor și frumusețea  decorativă  a  locuinței, în eleganța liniei și bogăția ornamentelor,  pieselor care alcătuiesc costumul, în policromia caldă a țesăturilor de casă, de o remarcabilă  diversitate ornamentală,  în forma și decorația vaselor de lut, în finețea  crestăturilor  de pe obiectele de lemn,etc.  Aproape nu există gen de artă pe care poporul nostru să  nu l fi cultivat și în care să nu fi realizat lucrări de un înalt nivel artistic.
     Strâns legată de viață, arta populară s- a dezvoltat o dată  cu poporul, cu istoria lui.  Ea oglindește condițiile economice, sociale și culturale din diferite epoci , precum și sensibilitatea și fantezia  creatorilor ei.
     Legătura indisolubilă a artei populare cu viața, cu istoria, ne- o dovedește pe de o parte faptul că ea  înfrumusețează  obiect e în general  utiile.  Obiectele de artă populară  au, astfel, caracterul unor documente de o deosebită valoare pentru studierea  particularităților culturii și artei poporului român, pentru stabilirea  aportului său la tezaurul  comun al culturii universale.
     În același timp, dezvoltarea în pas cu istoria dă creației populare artistice un anumit caracter de continuitate, determinat de succesiunea  generațiilor care au participat la făurirea și dezvoltarea ei.  Astăzi, pe o nouă treaptă a istoriei țării, dezvoltând creațiile de cultură și artă, poporul selecționează, preia și valorifică  în epocile precedente acele elemente  care contribuie la construirea și consolidarea noului mod de viață.
     Împărțirea teritorială proprie feudalismului s-a răsfrânt și în fenomene de cultură și artă populară, determinând particularitățile zonale  ale  acestora.
     Conviețuirea cu minoritățile naționale și contactul cu popoarele vecine au dus la împrumuturi și influențe reciproce.  Aceste împrumuturi și influențe au avut loc în anumite limite. În domeniul culturii în general, și al artei în special, poporul nu împrumută decât ceea ce corespunde nivelului său de viață, gustului și sensibilității sale.
     Condțiile  geografice diferite au creat și ele deosebiri în domeniul creației artistice, determinând un anumit stil în arhitectură, o anumită  linie și structură, o anumită linie și structură a costumului…
     Diversitatea creației artistice populare românești nu trebuie înțeleasă  în mod absolut, pentru că nici diferențierea teritorială  și nici ceilalți factori n-au dus la o izolare a diferitelor regiuni. Zonele au fost permanent legate între ele, iar elementele de fond comun au continuat să imprime o anumită linie de evoluție, căpătând doar alte forme specifice de exprimare artistică.
     De aceea creația artistică populară este pe cât de variată  pe atât de unitară. În realizările de orice gen și din orice regiune simți prezența și puterea creatoare a aceluiași popor.
     Bogata moștenire pe care o reprezintă arta populară este continuată  și dezvoltată astăzi cu categorii și genuri noi ce răspund cerințelor actuale și gustului artistic al oamenilor muncii. Formele organizatorice în care se desfășoară în zilele noastre procesul de dezvoltare și valorificare a artei populare sunt multiple și variate. Acestea cuprind creația de masă și mișcarea artistică  de amatori, cooperative meșteșugărești, întreprinderi industriale și unele secții ale Uniunii artiștilor plastici, cu deosebire secția de artă decorativă.
     În cunoașterea și descoperirea artei populare sunt integrate și alte numeroase genuri ale artei profesioniste printre care arhitectura, sculptura și pictura.
     Acțiunea de dezvoltare și valorificare a artei populare este strâns legată  de munca de cercetare științifică.
     Muzee, secții etnografice și de artă populară, dintre care o bună  parte au luat ființă în ultimii ani, au întreprins și acțiuni de achiziționare a unui mare număr de obiecte de artă populară  din toate categoriile și genurile, constituindu-și colecții de o deosebită valoare.
     Atenția și prețuirea de care se bucură astăzi creația artistică  a poporului se manifestă și sub forma numeroaselor expoziții organizate în țară și peste hotare, primite cu interes de public.
     Prin formă și culoare, prin varietatea elementelor decorative și fantezia compozițiilor, arta noastră populară este expresia optimismului viguros, a dragostei pentru frumos a poporului român.